Περιοδική έκδοση - Ανάγνωση - Φωτοθήκη - Επικοινωνία - English
Ευλιμένη

   Περιοδική έκδοση
   Αυτοτελείς εκδόσεις

Περιεχόμενα

   Ανάγνωση
   Φωτοθήκη
   Επικοινωνία

Ανασκαφικές περίοδοι

   Φορείς-Διεύθυνση-Επιστημονική επιτροπή
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2006
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2007
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2008
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2009
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2010
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2011
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2012
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2013
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2014
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2015
   Ανασκαφική δραστηριότητα 2016

Ένωση Φίλων Κυμισάλας
   Καταστατικό
Languages
   English

Αρχαιολογικά Νέα

Ιn.gr: 28 Ιουν. 2011, Δύο νέα Μουσεία εμπλουτίζουν τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας Δύο νέα μουσεία προστίθενται στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας. Το πρώτο αφορά στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου (Μαυρομιχάλη 6), το οικοδόμημα του ώριμου νεοκλασικισμού στη νεότερη Ελλάδα, που έρχεται να στεγάσει την περίφημη Συλλογή Λοβέρδου, η οποία ανήκει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΜΧ). Το δεύτερο είναι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το πρώτο στην Ελλάδα, που θα στεγαστεί στο κτίριο «ΣΙΛΟ» στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» και το οποίο θα συμπληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο της γειτονιάς των μουσείων στο λιμάνι του Πειραιά.

Περισσότερα

TheInsider: Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας άγαλμα της Θεάς Νέμεσης ανακαλύφθηκε στη Ρουμανία Μεγάλης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας άγαλμα της θεάς Νέμεσης έφερε στο φως αρχαιολογική σκαπάνη στη αρχαία πόλη Apulum βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου. Ανάμεσα στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχει ένας μαρμάρινος αναθηματικός βωμός και ένα μαρμάρινο ανάγλυφο, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ναού στην περιοχή. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και αποτελούν τη σημαντικότερη ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή της πόλης Apulum, οχυρωματικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Δακίας.

Περισσότερα

Ελευθεροτυπία: Τρίτη 12 Απριλίου 2011, Η άλλη όψη του νομίσματος Ο Βωμός των Δώδεκα θεών, όχι αυτός που βρέθηκε στις γραμμές των ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, αλλά ένας μικρότερος, μαρμάρινος κυκλικός με ανάγλυφες όλες τις μορφές των θεών του Ολύμπου, ανοίγει τη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που εγκαινιάζεται την Πέμπτη με τον τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» (15 Απριλίου-27 Νοεμβρίου 2011).

Περισσότερα

Ταχυδρόμος: 10 Απριλίου 2011, Χρυσά ευρήματα στη Χλόη Πολύ σημαντικά ευρήματα, όπως χρυσά κοσμήματα, σιδερένια όπλα, αγγεία και διάφορα ακόμη πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μέσω του «Τ», περιείχαν οι θολωτοί τάφοι που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή της Χλόης Βελεστίνου και συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαίων μνημείων της περιοχής μας, που θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα αρχαιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα μνημεία, σκιαγραφούν με έντονες πινελιές μια σειρά πολύ σημαντικών ευρημάτων, τα οποία δίνουν πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα αλλά και την γενικότερη πρακτική που επικρατούσε στον 10ο, 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. Τα πλούσια κτερίσματα που έχουν ανακαλυφθεί, αρκετά από τα οποία κοσμούν ήδη τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Περισσότερα

The Guardian: 070707 Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι έλυσαν το από μακρού υφιστάμενο μυστήριο για το πώς πέθανε ο Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων. Mια πληγή από βέλος στον ώμο του τον οδήγησε σε αιμορραγία έως θανάτου.
Ο Ότζι, μούμια ηλικίας 5.000 ετών, βρέθηκε από Γερμανούς οδοιπόρους σε έναν παγετώνα στις ιταλικές 'Αλπεις κοντά στα σύνορα με την Αυστρία το 1991. Το σώμα, συντηρημένο και μουμιοποιημένο στον πάγο, έφερε τόξο, φαρέτρα και χάλκινο τσεκούρι. Παρά τις διάφορες επιστημονικές δοκιμές που έγιναν από τότε που βρέθηκε, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν πέθανε από πληγή βέλους, από ξαφνική πτώση ή τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Frank Ruehli, του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μαζί με επιστήμονες από το Bolzano, της Ιταλίας, όπου διατηρείται το σώμα του ανθρώπου των πάγων, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του Ότζι of Otzi χρησιμοποιώντας την υπολογιστική τομογραφία υψηλής ανάλυσης -μια διαγνωστική τεχνική που βρίσκει την εφαρμογή της κανονικά στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφύγουν άλλες καταστρεπτικές διαδικασίες εξέτασης. Ο Δρ Ruehli διαπίστωσε ότι ένα βέλος είχε τρυπήσει μια αρτηρία κάτω από την κλείδα του Ότζι, γεγονός που τον οδήγησε σε εκτεταμμένη αιμορραγία και συνεπακόλουθη καρδιακή προσβολή. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε online στο Journal of Archaeological Science.

Περισσότερα

Sofia Echo.com 100707 Aρχαιολογική αποστολή υπό την καθοδήγηση του βούλγαρου αρχαιολόγου Γκεόργκι Κίτοφ (Georgi Kitov), ανακάλυψε διάφορα χρυσά και αργυρά τέχνεργα σε θρακικό τύμβο κοντά στην πόλη Σλιβέν. Η αποστολή ανακάλυψε διάφορες ταφικές θέσεις κάτω από τον γήλοφο, που χρονολογούνται από τον 2ο και 3ο αιώνα. Η Ιορντάνκα Ραντάντσεβα (Iordanka Radancheva), μέλος της αποστολής, ανέφερε ότι τα περισσότερα σώματα ήταν αποτεθιμένα με την κεφαλή προς την ανατολή αντί για τη δύση.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε χρυσά σκουλαρίκια, ένα αργυρό δακτυλίδι κεραμεική λυχνία και άλλα κεραμεικά τέχνεργα και άλλα δύο δακτυλίδια, το ένα από τα οποία φέρει ημιπολύτιμο λίθο με θηριομορφική εγχάραξη, πιθανώς λέοντα. Σε όλες τις ταφικές θέσεις ανακαλύφθηκαν νομίσματα για το περαματάρη στον κόσμο των νεκρών, οι αποκαλούμενοι χαρόντειοι οβολοί.

Περισσότερα

Tην έρευνα στήριξαν το 2019
Δήμος Ροδίων
Ενορία Αγίου Παντελεήμονα Σιαννών
Στέλιος Κούτρης
Φαίδρα Μαλανδρή
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιαννών «η Βρασία»
Εφημέριος Σιαννών, πατέρας Γεώργιος Καρατζιάς
Ηρωνίας Μανώλης και Δέσποινα (Μονόλιθος)
Μαστροσάββας Φιλιππής (Μονόλιθος)
Κονισής Διαμαντής (Μονόλιθος)
Θυρής Γεώργιος (Μονόλιθος)
Βασιλική Αγγέλου
Γιάννης Κονισσής
Διαμαντής Κονισσής
Χαλκίτης Σάββας (Μονόλιθος)
Powered by Digit V 2.0 - © 2006 Eulimene ISSN 1108-5800 All rights reserved